sunnuntaina, marraskuuta 13, 2011

Korpilahti - mitä kuntaliitoksesta seuraa käytännössä

Säännönmukaisesti kuntaliitosten yhteydessä jätetään yritysvaikutusten arviointi tekemättä.

Kuntaorganisaation oman väen asema selvitetään,mutta paikallisten,sulautettavalle kunnalle,palveluja tuottavien yritysten,yrittäjien, asemaa ei selvitetä.

Onkin ollut mielenkiintoista seurata kuinka käy kuntakeskukselle,joka liitetään suurempaan keskuskuntaan. Korpilahti liitettiin Jyväskylään 1.1.2009. Kuntaliitoksesta on nyt vajaa kolme (3) vuotta. (Kuntajakoselvitys)

Mitä sen jälkeen on tapahtunut Korpilahden keskustassa eli kirkolla? Katsotaanpa kehityksen suuntaa. Ilmeisesti kuntaliitoksen seurannaisvaikutuksia ei etukäteen arvattu. Kuntajakoselvitys ei käsittele niin syvällisiä asioita.

- Kunnanvirasto lopetti tietenkin toimintansa
- Siitä seurasi hyvin pian lounasravintolan toiminnan lopettaminen, koska kunnanviraston väki oli käynyt siellä lounaalla. Kuntaliitoksen jälkeen he alkoivat pendelöidä Jyväskylän keskustaan 30 km:n päähän. Sinne menevät myös lounas- ja ostosrahat

Tässä vaiheessa oli Korpilahden kirkolla menetetty jo 30-40 työpaikkaa 30 km:n päähän.

Nyt kolmen vuoden päästä lopettaa toimintansa Korpilahden työllistämisyhdistys r.y. Se ei saa Jyväskylässä samanlaista tukea kuin Korpilahden aikaan. Samalla lopettavat toimintansa työllistämisyhdistyksen ruokala,työpaja ja sen myymälä.

Tätä ennen oli jo päätetty,että Korpilahden lukio lakkautetaan. Opiskelijat ja opettajat siirtyvät Jyväskylän keskustan suurempiin lukioihin. Olisihan voinut olla,että itsenäisen Korpilahden lukionakin se olisi lakkautettu, mutta se on spekulaatiota.

Nyt sitten lopettaa Korpilahden ainoa kirjakauppa, koska mm. lukiolaisten kirjaostokset suuntautuvat Jyväskylän keskustaan. Jyväskylän kaupunki ei sellaisesta pikkukirjakaupasta osta mitään.

Samalla myös autokoulu Korpilahdella lopettaa? Näin kylällä kerrotaan. Se teki yhteistyötä lukion kanssa,mutta lukiotahan ei enää ole. 

Nordea-pankki lopettaa myös konttoritoimintonsa Korpilahdella lähiaikoina. Korpilahden isoin yritys on myös siirtänyt toimintaansa pois Korpilahdelta parempiin tiloihin Jyväskylässä. Edistiköhän kuntaliitos sitä muuttoa? Ei ainakaan estänyt. Työntekijät suuntaavat nyt työmatkansa eri suuntaan Korpilahdella.

15.11.2011 lopettaa Siwa. Korpilahden kolmas elintarvikekauppa. Jäljelle jää kaksi elintarvikekauppaa.

Mitä seuraavaksi? Alkio-opiston tiloissa toimiva Humanistinen ammattikorkeakoulu ilmoittaa jo,että sen kampus on Jyväskylän kampus. Kauanko sitä pidetään 32 km:n  päässä Jyväskylän keskustasta? Tavoitehan on keskittää toimintoja ja sumputtaa ihmiset pienemmälle alalle Jyväskylän seudulla.

Apteekki? Terveyskeskuspalvelut? Terveyskeskuspalvelut on tunnetusti täysin katastrofaalisessa tilassa Jyväskylässä. Jyväskylän terveyskeskuksissa lääkärivaje on krooninen. Korpilahdella sellainen oli tuntematonta. Samoin hammaslääkäripalvelut olivat huippuhyvät Korpilahdella. Kohta ne ovat samalla tasolla kuin Jyväskylässä keskimäärin? Jono 8 kk.

Tällaisista seurannaisvaikutuksista ja ketjureaktiosta en ole havainnut minkäänlaista keskustelua kuntaliitosten yhteydessä.

Korpilahden kuntaa mm. kritisoitiin siitä,että se ei kaavoita Päijänteen rantaa tonteiksi. Nyt on kuntaliitoksesta kulunut kolme (3) vuotta eikä Jyväskylä ole saanut sekään aikaiseksi minkäänlaista tonttikauppaa Päijänteen rannoilla. Ei vika tainnut ollakaan vanhan Korpilahden kunnan johdossa.

No on sentään jotain positiivistakin tapahtunut. Korpilahden satamaa on uudistettu ja sinne on rakennettu yksityisellä rahalla uusi ravintola. Hyvä niin. Sivuongelmaksi ilmeisesti tulee se,että Korpilahden perinteinen kesätapahtuma, Palvipäivät, joutuu etsimään uuden pitopaikan? Ellei sitäkin jouduta lopettamaan.

Avainsanat: Yritysvaikutusten arviointi ja kuntaliitokset

1 kommentti:

Sinikka Tyynelä kirjoitti...

Hei !

Kiitos käynnistä Kauppakadulla.
Tässä juttua :
http://www.ksml.fi/yhteiso/keskustelu/posts/list/0/57813.htm#583713

Halit !
Sinikka 546